Nu beschikbaar voor juni 2024 – Neem contact op.

Digitale toegankelijkheid is geen hype, maar een must!

Het is tijd om een belangrijk onderwerp te bespreken; digitale toegankelijkheid. Ik hoor je al denken: “Ah nee, niet nóg een ding op mijn to-do lijst.” Maar wacht even voordat je dit tabblad sluit. Dit onderwerp is belangrijk, niet alleen omdat het moet, maar omdat eigenlijk gewoon je GBV (Gezonde Boeren Verstand) gebruiken is. In dit blog vertel ik je wat & voor wie het is, waarom het belangrijk is en wat de regels in Nederland zijn. Plus een paar tips die je meteen kunt toepassen.

Wat & voor wie is toegankelijkheid?

Simpel gezegd, digitale toegankelijkheid gaat over het maken van websites die voor iedereen toegankelijk zijn. Dat betekent dat ook mensen met een beperking – of dat nu visueel, auditief, motorisch of cognitief is – zonder probleem jouw gemaakte websites kunnen gebruiken.

Waarom is toegankelijkheid belangrijk?

Naast dat het het juiste is om te doen, sluit je ook mensen buiten. In Nederland alleen al zijn er honderdduizenden mensen met een beperking. Wereldwijd zijn dat er in de miljoenen. Dat is een behoorlijke doelgroep die je links laat liggen als je website niet toegankelijk is. En laten we eerlijk zijn, wie wil nou vrijwillig klanten of bezoekers verliezen? Dat betekent dus dat er voor ons, als web designers of bouwers, veel klanten zijn die een niet-toegankelijke website hebben. Je kunt je doelgroep vergroten als jij je verdiept in toegankelijkheid.

Daarnaast zorgt een toegankelijke website voor een betere gebruikerservaring voor iedereen. Door een website te ontwerpen die voor iedereen gemakkelijk te gebruiken is, vergroot je de kans dat bezoekers terugkeren naar de website. Wat weer zorgt voor een supertevreden klant, ook als het project er al op zit.

Toegankelijkheid heeft ook een positief effect op de zoekmachine-optimalisatie van de website. Een toegankelijke website heeft namelijk een betere structuur en bevat meer relevante content. Dit verbetert de gebruikerservaring en daarmee ook de ranking in zoekmachines – wat je klant weer leuk vindt.

Wetgeving en Regels in Nederland

Saai, maar noodzakelijk. In Nederland gelden verschillende wetten en regels als het gaat om digitale toegankelijkheid. Websites van de overheid moeten al sinds 2018 voldoen aan de Web Content Accessibility Guidelines (WCAG). Vanaf 2025 zal dit ook gelden voor websites van private partijen.

Je krijgt niet meteen de ‘digitale politie’ op je dak als je website niet voldoet, maar het niet naleven van deze regels kan leiden tot imagoschade, verlies van klanten en zelfs juridische gevolgen. Kortom, je kunt het maar beter serieus nemen, je klanten informeren en zorgen dat je website maakt die voldoen aan de WCAG.

Hoe maak je websites toegankelijk, kleine aanpassing – grote impact.

Tijd voor de fun! Want toegankelijkheid hoeft echt geen blok aan je been te zijn. Hier zijn een paar simpele tips die je snel kunt doorvoeren:

Nu je begrijpt waarom toegankelijkheid belangrijk is, is het tijd om te leren hoe je websites toegankelijk maakt voor iedereen. Hieronder vind je een aantal tips:

 • Goed leesbare lettertypen
  De juiste keuze van lettertype kan het verschil maken tussen een fijne of frustrerende gebruikerservaring. Kies voor lettertypes die goed leesbaar zijn en zorg voor voldoende contrast tussen de tekst en de achtergrond.
 • Alt-tags
  Alt-tags bij afbeeldingen zijn misschien niet het spannendste onderdeel van webdesign, maar ze zijn wel belangrijk voor toegankelijkheid. Alt-tags beschrijven wat er op een afbeelding te zien is, waardoor ze begrijpelijk worden voor mensen die gebruik maken van schermlezers.
 • Toetsenbordnavigatie
  Vergeet die fancy muis-only functies en zorg dat eem website ook met een toetsenbord te navigeren is. Een simpele test met de tab-toets kan je al een hoop vertellen over de toegankelijkheid van een site.
 • Kleurencontrast
  De juiste kleurkeuze gaat verder dan de huisstijl van je klant. Het heeft directe invloed op de leesbaarheid van een website. Zorg dus voor voldoende contrast tussen tekst en achtergrond! Je kunt dit makkelijk testen met een contrast checker – vaak kun je ze ook toevoegen als een extensie aan je browser.
 • Ondertiteling en transcripties
  Videocontent is leuk, maar zorg dat het ook toegankelijk is door middel van ondertiteling of transcripties. Zo kunnen ook bezoekers die doof of slechthorend zijn je content volgen.
 • Gebruikersinterface en Formulieren
  Maak de gebruikersinterface van een site logisch en begrijpelijk. Hetzelfde geldt voor formulieren; zorg dat deze voorzien zijn van duidelijke labels en logisch zijn ingedeeld.
 • Responsive Design
  En tenslotte, zorg ervoor dat een site er niet alleen piekfijn uitziet op die gloednieuwe 4K-monitor, maar dat het ook werkt op een brailleleesregel.

Digitale toegankelijkheid is niet alleen noodzakelijk, maar het is ook gewoon goed voor de business. Zie het niet als een last, maar als een kans om nog meer mensen te bereiken. Want, een toegankelijke website is een betere website.

En wie wil dat nou niet?

Hi, ik ben Linda.

Ik loop warm voor de technischere kant van websites maken. Vormgeven? Niks voor mij. Laat mij maar bouwen, code schrijven of andere technische klusjes doen zoals bug fixes. Daarnaast vind ik het tof om mijn kennis met je te delen via mijn blog & kennisbank!