Mijn koffiebranderij op de Nederlandse Antillen
Koffie | Persoonlijk
10 januari 2020

Toen ik in 2012 op Saba woonde, kreeg ik de kans om een koffiebranderijtje over te nemen. Hoe dat kwam? Dat lees je hier!

Een koffiebranderij overnemen?

Beneden in het dorp waar ik woonde was het koffiehuisje, waar ze onder andere voor het resort waar ik werkte de koffiebonen brandden. Ik vond dat interessant en zo nieuwsgierig als ik ben, ben ik gaan vragen of ik een keer mee mocht kijken. Dat was geen probleem, zei de eigenaar.

Oke, tof! Ik had op dat moment geen idee dat hij met het voorstel zou komen om de branderij over te nemen.

De branderij in zijn geheel overnemen was niet meteen bij me op gekomen. Ik werkte 6 dagen in de week in een luxe resort, zo’n 10/12 uur per dag. Maar na overleg met mijn baas, hebben we samen de branderij overgenomen.

Waar bestond de branderij uit?

De branderij bestond uit 4 kleine branders, ongeveer net zo groot als een magnetron, wat mengkommen en nog wat zakken groene koffiebonen.
We hebben samen een nieuwe naam bedacht, ‘Saba Island Coffee Roastery’, een logo gemaakt, stickers & zakken besteld en we konden starten!

En toen ging ik terug naar Nederland..

De branderij liep goed, ik brandde de bonen voor het hotel & gasten, voor het koffiehuisje, ze lagen in de supermarkt op het eiland, bij de wijnhandelaar op Sint Maarten & verschillende restaurants op het eiland.
Toen ik besloot terug te gaan naar Nederland eind 2013, heb ik de branderij daar gelaten. De kosten om het te laten verschepen waren best hoog. Achteraf heb ik daar wel spijt van, de branders waren erg fijn en mogen nu niet meer in Nederland verkocht worden.

Koffie branden in Nederland

Het branden van koffie is altijd blijven kriebelen, maar in een flatje op 10 hoog, begin je daar tóch minder snel aan. Toen ben ik bij Bas gaan wonen & zijn we eerst flink gaan klussen. Maar, we hebben een enorme tuin en daar komt, ooit, een grote schuur achterin. Een goede plek om een thuisbranderijtje te starten, vindt Bas. En daar heeft hij best wel gelijk in!

Nu ben ik bezig met een plan voor een koffiebranderijtje aan huis. Wordt vervolgd!

Elke maand een kijkje achter de schermen?

In mijn nieuwsbrief ga ik met mijn billen bloot. Je leest welke website er live ging, bijvoorbeeld lees je welke website er live ging, mét alle details zoals code snippets & hoeveel plugin ik heb gebruikt. Maar ik deel ook mijn ‘met de billen bloot’-lijstje met mijn wel of niet behaalde doelen & andere dingen.

Ik verstuur mijn nieuwsbrief 1 keer maand, maar soms ook 1 keer per 2 maanden dus geen wekelijkse mails van mij.

Skip to content