Even een recap, wat is malware?
Zoals ik in dit blogartikel al schreef, is website malware is een soort van software die ontworpen is om schade aan te richten op een website. Dit kan het stelen van gevoelige informatie van gebruikers zijn tot het blokkeren van toegang tot de site. Malware kan óok gebruikt worden om de website te gebruiken als een platform voor phishing-aanvallen of om spam te verzenden.
Website malware is een serieus probleem dat kan leiden tot superveel schade voor zowel de website als de gebruikers. Het is belangrijk om snel te handelen en website malware te verwijderen, én maatregelen te nemen om toekomstige aanvallen te voorkomen.
Waarom moet je malware op een website verwijderen?
Het verwijderen van malware van een website is om een aantal redenen belangrijk:
- Beveiliging: malware kan de beveiliging van een website in gevaar brengen en gevoelige gebruikersinformatie in gevaar brengen. Dit kan leiden tot datalekken, identiteitsdiefstal en andere problemen die je liever niet wilt.
- Reputatie: het hebben van malware op een website kan de reputatie van de website en het bedrijf/ de naam van je klant schaden. Gebruikers kunnen een bezoek aan de website vermijden of de betrouwbaarheid van het bedrijf in twijfel trekken – dat wil je ook niet!
- SEO: malware kan een negatieve invloed hebben op de positie van een website in zoekmachines zoals Google. Zoekmachines kunnen een website die is geïnfecteerd met malware bestraffen of de-indexeren, waardoor het voor gebruikers moeilijker wordt om de site te vinden.
- Gebruikerservaring: Malware kan ervoor zorgen dat een website niet goed werkt, ongewenste advertenties laat zien of gebruikers omleidt naar kwaadwillende sites. Dit gaat zeker voor een slechte gebruikerservaring zorgen met als gevolg dat klanten wegblijven.
Je zou wel kunnen zeggen dat het verwijderen van malware op een website redelijk belangrijk is, als het er eenmaal op zit.
Maar hoe verwijder je het nu?
Er zijn verschillende stappen die je kunt volgen om malware van een website te verwijderen:
- Identificeer de malware: gebruik een malwarescanner om de website te scannen en eventuele schadelijke code of bestanden te identificeren.
- Maak een back-up van de website (sowieso, doe niks zonder recente backup, bij voorkeur op de hosting): Voordat je dingen gaat aanpassen aan de website, moet je een backup maken van alle bestanden en databases.
- Verwijder de malware: zodra je weet waar de malware zit, verwijder je deze van de website (joh!). Dit kan -afhankelijk van waar het zit- het verwijderen van bestanden, het wijzigen van code of het verwijderen van plugins of thema’s zijn.
- Software en plugins bijwerken: zorg ervoor dat alle software en plugins die op de website worden gebruikt, up-to-date zijn. Een slecht onderhouden website kan kwetsbaarder zijn voor malwareaanvallen.
- Scan de website opnieuw: Nadat je de malware hebt verwijderd, scan je de website opnieuw om er zeker van te zijn dat alle schadelijke code weg is.
- Houd de website up-to-date en veilig: werk je website regelmatig bij, houd beveiligingsupdates (wekelijks) in de gaten en gebruik een beveiligingsplugin om je website te beschermen tegen toekomstige aanvallen als je hostingpartij dit niet voor je doet.
Het is goed om te weten dat sommige malware complexer of moeilijker te vinden én te verwijderen kan zijn. In dat geval is het slim om contact op te nemen met een professional of een websitebeveiligingsexpert die je kan helpen bij het proces en toekomstige aanvallen kan voorkomen.