Nu beschikbaar voor juli 2023 – Neem contact op.

Hoe doe je dat? Een kwartaalcheck in 5 stappen.

Voor je aan de slag gaat, is het goed om je website even door een snelheidstestje te doen, bijvoorbeeld PageSpeed of GTmetrix. Na elke stap doe ik dit ook, zo kun je zien of het ook een beetje nut heeft wat je doet voor bijvoorbeeld de snelheid – spoiler, dat heeft nut

Oke, hier komen de stappen!

Stap 1: Updaten!

Misschien een open deur en je zult de website die je in onderhoud hebt echt wel netjes updaten. Maar het is fijn om de kwartaal check te doen terwijl alles up to date is.

Dus, eerst even updaten.

Hik je toch tegen het onderhoud aan, omdat je het spannend vind of het een ‘moetje’ is dat je aanbiedt? Je zult merken dat dit veel makkelijker gaat als je ook deze tips en trucs toepast:

  • Zorg voor recente backups!
  • Probeer wekelijks, of in ieder geval elke maand de updates te doen.
  • Gebruik een onderhoudstool waar je alle websites op 1 plek hebt. Dat maakt het echt een stukje makkelijker om overzicht te houden.
  • Kijk of er iemand is bij wie je het onderhoud (eventueel white label) onder kunt brengen – hi, dit kan bij mij!

Zodra je alles geupdatet hebt, kun je doorgaan naar de volgende stap…

Stap 2: Plugins checken.

Het volgende dat je moet doen, is je plugins checken.

Grote kans dat er niet meer naar de plugins is omgekeken nadat de website live ging. Misschien zijn er een paar toegevoegd, maar verwijderd is er waarschijnlijk niks. Snap ik, ik zie het vaak bij websites die ik in onderhoud krijg. Waarom het nalopen van de plugins belangrijk is?

  • Veel plugins maakt een website langzamer. Het opschonen kan dus écht al schelen.
  • Een verouderde plugin kan kwetsbaar worden voor hackers. Het is dus mogelijk dat een hacker toegang krijgt tot een website via een verouderde plugin die niet voldoende beveiligd is.

Het is handig om een lijst te maken. Welke plugins worden er nog gebruikt? Over welke twijfel je, welke kunnen er sowieso weg en welke kunnen vervangen worden of samengevoegd?
Op basis van deze lijst, ga je deactiveren. Maar niet alleen deactiveren! Verwijder de plugin ook echt.

Stap 3: Knoppen & dode links.

Tijd om de website eens helemaal door te scrollen en op élke knop te klikken die je tegen komt. Kom je waar je moet zijn? Of linkt de knop naar iets wat er niet meer is of niet meer klopt?

Het controleren van de knoppen zorgt voor het volgende:

  • Minder frustratie bij je bezoekers.
  • Beter gebruiksvriendelijkheid.

Stap 4: Mediabibliotheek opruimen.

Deze stap kán veel werk zijn, dat geef ik eerlijk toe. Maar het loont echt om te doen! Wat scheelt is het bij houden.

De eerste keer dat ik een mediabibliotheek ging opruimen ging niet helemaal lekker. Ik gebruikte er een plugin voor, aan de ene kant omdat het een grote mediabibliotheek was, aan de andere kant om de plugin te testen. Je raadt het misschien al, die plugin werkte niet zo goed..

Hoe je dit het beste aanpakt?

  • Pak een kop koffie.
  • Zet een lekker muziekje op.
  • Plan er ruim de tijd voor in.
  • Zet de mediabibliotheek open op 1 scherm, de website op de andere.
  • Ga aan de slag.

Ja, het is een klus. Maar eerlijk, worden alle +150 afbeeldingen op de website gebruikt? Nee he, dus plan die tijd in en ga aan de slag – kun je daarna verder met stap 5.

Stap 5: De afbeeldingen optimaliseren.

De laatste stap! Tijd om je afbeeldingen te optimaliseren. Je kunt dit op 2 manieren doen:

  1. Voor je ze op je website zet. Je kunt hier bijvoorbeeld TinyPNG of ImageOptim voor gebruiken.
  2. Als ze al op je website staan. Want eerlijk is eerlijk, je gaat nu niet heel de mediabibliotheek leeg trekken en alles opnieuw uploaden. Er zijn verschillende plugins die afbeeldingen optimaliseren, zelf gebruik ik Imsanity als ik een website aan het bouwen ben en reSmush.it voor bestaande websites.

Hi, ik ben Linda.

Ik loop warm voor de technischere kant van websites maken. Vormgeven? Niks voor mij. Laat mij maar bouwen, code schrijven of andere technische klusjes doen zoals bug fixes. Daarnaast vind ik het tof om mijn kennis met je te delen via mijn blog & kennisbank!